Geen producten (0)

De visuele (vakantie) inpaklijst voor kinderen

De visuele (vakantie) inpaklijst voor kinderen

Met de visuele inpaklijst speciaal ontworpen voor kinderen, geef je je kind eigen regie en verantwoordelijkheid bij het inpakken van de vakantie- of logeertas. Maar misschien wel belangrijker: je geeft je kind vertrouwen en plezier. Want hoe gaaf is het als je zelf je tas mag inpakken en je het vertrouwen krijgt in hoe je dit zélf aanpakt? En hoe fijn is het dat de voorpret dus mogelijk nog eerder kan beginnen?

“Alle onnodige hulp is een obstakel voor ontwikkeling.”  - Maria Montessori 

Het gedachtegoed van Maria Monteressori is voor velen nog steeds een inspiratiebron, zo ook voor mij. Het is mooi om kritisch naar jezelf te blijven in de opvoeding: kan mijn kind dit écht niet zelf of hou ik graag controle op hetgeen waarvan ik maar al te snel dénk dat mijn kind het niet kan? En hoe erg is het als je kind het misschien nog niet helemaal zelf kan, maar dit wel zelf denkt. Zijn de risico's altijd zo groot, of kan je het in veel gevallen wat meer laten varen? 

Mijn dochter Teuntje was nét drie toen we tijdens het fruiteten zaten te kletsen over het moment dat ik zou gaan bevallen van haar broertje. Mijn ouders stonden als back-up. Met Teuntje sprak ik af dat we haar tas klaar zouden maken voor als ze naar opa en oma zou gaan. Ze begon direct spullen op te noemen die ze nodig zou hebben. Daarop besloten we, op de achterkant van een crackerdoos, tekeningen te maken. Hierdoor zou ze zelf de tas gaan inpakken. Nadat we samen vanalles hadden verzonnen en dit hadden getekend, is ze aan de slag gegaan. Ik had nog de neiging om haar wat te sturen maar sprak mezelf streng toe.  En.. het werkte. Het werkte! Teuntje pakt zelf haar tas in en raad eens.. ze vergat hierbij niets. Helemaal niets. En dit bleef me bij. 
Deze zomer zouden we gaan kamperen met de vouwwagen. Toen de vakantie dichterbij kwam,  vroeg Teuntje of ik weer zo'n lijst met tekeningetjes wilde maken. Even kon ik het niet plaatsen. Na een korte toevoeging van haar kant begreep ik haar. En wat was ik verbaasd: niet alleen ík was dus enthousiast geweest over de lijst,  ook Teuntje. 

Dit keer zocht ik even op internet en wat bleek: een goede, praktische visuele inpaklijst voor kinderen was niet te vinden. Zeker niet ééntje die voor meerdere leeftijden te gebruiken is. Dus ik pakte opnieuw een stuk restkarton en probeerde mijn tekenkunsten weer uit.  Ondertussen bleef ik denken aan hoeveel kinderen gebaat zouden zijn aan een inpaklijst. 

Het idee voor het ontwikkelen van een goede, praktische visuele (vakantie) inpaklijst was hiermee ontstaan. Ik wilde graag dat de afbeeldingen aantrekkelijk en toegankelijk, maar vooral heel duidelijk waren voor kinderen.  Hierbij heeft Teuntje me enorm geholpen :)

Ook wilde ik graag dat het geen heel boekwerk zou worden. Hiermee zou een kind de motivatie kunnen verliezen, waardoor je het belangrijkste niet bereikt: een kind vol zelfvertrouwen en gevoel van eigen regie. Hierdoor moest ik wel keuzes maken: wat zet ik erin en wat laat ik weg? 

Daarmee kwamen spullen als handdoeken en zonnebrandcréme te vervallen. Belangrijke items maar misschien ook iets wat meer past bij de tas voor het hele gezin? 
De wens om de lijst persoonlijk te maken was er ook. Want wie ben ik om te bedenken welk speelgoed wel/niet mee mag? Daarom besloot ik lege vakjes toe te voegen. Hierdoor kunnen kinderen zelf of met hun ouders nog een paar extra dingen tekenen. Wil je dit beperken tot 2? Zet dan vooraf in de andere 3 een kruis. 

De inpaklijst is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Speciaal voor de kinderen die nog niet kunnen lezen is de hele inpaklijst visueel gemaakt. Natuurlijk is de lijst ook voor oudere kinderen goed te gebruiken én hoeft het gebruik zich niet te beperken tot tassen/koffers voor vakantie. Ook een logeertas is goed zelf in te pakken.

Goed om te weten: de inpaklijst is gedrukt op een blok van BioTop papier, passend bij de waarden van met groen fatsoen. Het blok bevat 25 inpaklijsten: genoeg voor 25 tassen/koffers! Dit lijkt veel, maar hoevaak pakt je kind een vakantie- óf logeertas in? En dat dus keer het aantal kinderen dat je hebt. 

Je shopt de visuele (vakantie) inpaklijst hier.

 

 

 

 

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.